Je muzika k jídlu?

DJ Horeca musicdesign 24.6.2011 06:17 3 komentáře

Zažil to někdy skoro každý. Přijdete do fajn restaurace, kde je všechno, jak má být. Příjemný interiér, přiměřené ceny, výborné jídlo i pití, pozorná obsluha. Prostě, nemělo by to chybu, kdyby… Kdyby vás neotravovala ta šílená muzika! Ještě dnes si spousta provozovatelů zřejmě myslí, že host k jídlu a pohodě netouží po ničem jiném, než po nějakém „fakt supr“ komerčním rádiu, které nabízí především aktuální hitový kolovrátek, který vás už beztoho pronásleduje téměř na každém kroku. Do toho ještě švitoří „zábavní“ spíkři, během hodinky si navíc minimálně dvakrát vyslechnete strhující reklamní blok a zprávy, ve kterých jako zákusek k vašemu jídlu dostanete nějakou hot spice novinku o čerstvé havárii na D1 nebo o aktuálním stavu procesu s nějakým vrahem nebo úchylem.

Taky vám to leze na nervy? Vnímáte to jako problém? Já ano. A protože věřím, že nejsem zdaleka jediný, chtěl bych svým blogem na toto téma otevřít diskusi, která by k odstranění toho nešvaru pomohla. Samozřejmě se nejedná jen o hotely, restauranty a kavárny. S obdobným útokem špatně vybrané hudební kulisy nebo zvukového smogu se setkáváme běžně i v mnoha jiných veřejných prostorech. Třeba jste zažili nekonečné utrpení vnuceným sledováním a poslechem televize v dálkovém autobuse. Nebo vám obdobný hudební „zážitek“ znásobil bolest v čekárně u zubaře. Já sám se s podobnými zkušenostmi setkávám téměř denně a budu o nich psát. Samozřejmě, že naopak existuje také řada pozitivních příkladů.  Těch asi bude méně, ale věřte, že takovým se budu věnovat mnohem raději.  Byl bych rád, kdyby vás mé blogování inspirovalo k reakci. Buď přímo na mé články, nebo formou vašich vlastních příspěvků k tématu.

A odpověď na otázku z titulku? Ano, když se použijí ty správné suroviny a ingredience. A když „kuchař“ není lempl.

DJ Horeca

Štítky:


3 komentáře k “Je muzika k jídlu?”

  1. Marta Sojková napsal:

    Souhlasím a podepisuji. Já jsem extrém v tom, že bych dala přednost restauraci bez hudebního doprovodu – chci si většinou s někým promluvit,- ale když už hudba, tak dobrý výběr a přiměřená hlasitost je naprostou nutností.
    Marta

  2. Varel napsal:

    Ten problém je mnohem komplexnější. Napadá mě asociace s fotografií a vizuálním uměním obecně. Jsme v posledních desetiletích tak bombardováni vizuálními vjemy, že při setkání se skutečnou hodnotou už nejsme schopni ji vnímat.
    Velmi podobné je to s hudbou. Kavárna/restaurace bez hudby působí nepatřičně, než si uvědomíme že problém je spíš v nás. Ale to je opět spíš trend posledních desetiletí. Kavárenský ruch žádný hudební podkres většinou nepotřebuje. Ve Slávii, v Louvre atp nic nehraje. A je to jeden z důvodů proč je plno. Lidé podvědomě vyhledávají prostředí, které není zahlceno vjemy.

    • DJ Horeca napsal:

      V podstatě s vámi souhlasím. Podniky jako Slavia či Louvre, které ctí tradiční koncept kavárny jako místa setkávání k pokecu nebo „aktivnímu odpočinku“ s kávou, novinami a časopisy, se jistě bez hudební kulisy obejdou. Shodou okolností vím, že majitel Louvre pan Spohr na čistotu tohoto stylu velmi dbá. Je ovšem také spousta kaváren (a vůbec ne špatných), které takovou ambici nemají. Tam naopak může hudba sehrát výrazně pozitivní roli. Musí to ovšem být hudební kulisa citlivě a vhodně vybraná, která atmosféru pouze jemně dotváří a hosty neruší. Napadá mě třeba Café Blatouch v Americké na Vinohradech.

Máte co říct?