Husa trochu špatně trefená

DJ Horeca musicdesign 5.9.2011 17:02 Jeden komentář

Koncept dnes už téměř třiceti značkových restaurací Staropramen Potrefená husa je asi všeobecně vnímán jako úspěšný a také mně připadá celkově zdařilý. Kvalita nabízeného piva, jídel i služeb je na standardně dobré úrovni, výrazný design a styl jasně napovídá, pro jaký typ hosta je podnik určen především. Atmosféra této moderní pivnice vyhovuje nejvíce mladým lidem kolem třiceti, a pokud by hrdinou mělo být jen a jen pivo, bylo by snad všechno v pořádku. Potrefená husa se ovšem profiluje také jako ideální místo pro setkání s přáteli, kde se navíc i dobře najíte. Obávám se, že zejména v době obědů, kdy si drtivá většina hostů přichází vybrat z denního menu, dostává představa příjemného místa pro polední pauzu s přáteli a dobrým jídlem docela na frak. Místo kýženého zklidnění je host vtažen do hektického neklidu, kde hlavní roli hrají televizní obrazovky rozmístěné téměř všude, kam se člověk podívá. Na obrazovkách se míhá program beze zvuku (MTV, Óčko, ČT4 apod.) a k tomu zcela nepochopitelně vyhrává z rádia nebo z CD nějaký “svižný” pop jako na Matějské. Teď prosím nemluvím o těch několika sportbarech nebo beerpointech – tam to, vzhledem k odlišnému charakteru těch lokálů, tolik nevadí. Pro kvalitu atmosféry v klasických restauracích Potrefená husa je to ovšem ve zmíněném kontextu prvek vysloveně devastující.

I v obecné rovině považuji televize v restauracích a kavárnách (s výjimkou už zmíněných sportbarů) za zhoubnou nemoc, která jde zcela proti smyslu toho, proč vlastně do takových podniků chodíme – napít se, najíst se a KOMUNIKOVAT. Je škoda, že i jinak v mnoha směrech dobře vymyšlený a realizovaný koncept Potrefená husa tomu přiblblému televiznímu trendu nedokáže odolat.

 

DJ Horeca

 

Štítky:


Jeden komentář k “Husa trochu špatně trefená”

  1. Aleš Dočkal napsal:

    Chodím po světě už šedesát let. Těch šedesát let žiji bez televize doma. Miluju dobré české hospody a upřímně nenávidím hospody, kde běží televize. Nemám rád ani „zvukovou kulisu“, protože výběr hudby je zpravidla poplatný vkusu obsluhujícího personálu, vkus hosta není důležitý. A tak musí host „konzumovat“ i to, na co nemá chuť. Je to jako kdyby vám po příchodu do hospody naservírovali třeba kolínka s rajskou ať chcete nebo ne. Nejlíbeznější zvuková kulisa v restauraci je cinkot skla a příborů a hovor hostů. Dokážu ještě pochopit, je-li hudba v souladu se stylem a interiérem dané restaurace – zní-li v řecké restauraci řecká hudba a moc to neřve, je to v pořádku. ale když v „selské jizbě“ řve techno nebo rap tak, že není slyšet vlastního slova, tak odcházím. Do Potrefené husy jsem šel jednou a víckrát už tam nepůjdu. A je takových hospod víc.
    A my, hosté, kterým televize, randál a nevhodná hudba v restauracích vadí, bychom se neměli bát své názory říkat nahlas. Tak nahlas, abychom ten zbytečný kravál v restauracích překřičeli.

Máte co říct?